Az őrült tökök napja - Halloween




Ha már a halottak napjánál tartottunk, megvizsgálhatjuk miféle szokások uralkodnak ezidőben Angliában. Kedvcsinálónak ajánlanám mindenkinek ezt a dalocskát, körülbelül megfelelően lefesti az ünnep hangulatát.


November elseje Mindenszentek napja. A Halloween szó az All-Hallows-Eve rövidülése, ami pontosan a Mindenszentek tükörfordítása. November másodika a keresztény ünnepkörben a Halottak Napja, és pont erre az időszakra esett egy halottakhoz kapcsolódó Samhain nevezetű kelta ünnep is. Ez a nap jelentette a sötétség kezdetét, mert a kelták úgy tartották, hogy a Napisten, a Samhain a sötétség birodalmának fogságába kerül. A tüzeket azért gyújtották, mert úgy tartották, hogy a fénynek hatalma van a sötétség felett.

A gonosz szellemek leginkább a téli, sötét órákban szeretnek a földre merészkedni, és ez az éjszaka a legveszélyesebb. Ilyenkor lehet a legtöbb gonosz lényt meglátni a földön, és ezért tüzeket gyújtottak, hogy elijesszék őket, amit mára már a tüzijáték váltott fel. Olyannyira, hogy egy Bonfire Night-nak nevezett külön esemény is keletkezett azóta, november 5-én, amikor egész éjszaka tüzijátékok vannak egész Angliában.

Az ünnep összefüggésbe hozható kettő római hagyománnyal is, ami természetesen úgy lehetséges, hogy Anglia a Római Birodalom része volt, és így a szokások összemosódtak. Az egyik egy Pomonának nevezett termékenységi ünnep, aminek a maradványa a Halloweenkor oly fontos alma. A másik pedig a ferália, a Holtak Emléknapja. A Halloween egyik fő jelképe a töklámpás is így kerül a képbe, amit az ablakokba raktak ki, szintén azért, hogy elrémisszék a kint ólálkodó gonosz szellemeket. A töklámpások neve az angolszász területeken Jack-o-Lanters, a név pedig onnan jön, hogy egy ír legenda szerint, volt egy Jack nevezetű ember, aki nem léphetett be a mennyországba, mert túlságosan zsugori volt. A pokolba sem, mert csúfot űzött az ördögből, ezért egészen az Ítélet Napjáig a Földön kell bolyongnia egy lámpással a kezében.

Október 31-én a kelta újév előestéjén Samhain összehívta a halottakat, akik mindenféle gonosz állat, és szellem képében jelentek meg -innen jön a beöltözés hagyománya-. Mégpedig azért, hogy ha sötétedés után elhagyják házaikat, hogy megtévesszék a szellemeket, akkor hátha összekeverik őket egy másik szellemmel. Így akarták elkerülni, hogy megtámadják őket.

A házakat, a kocsmákat, a kávézókat is nagyon részletesen feldíszítik, mindefelé, pókok, szellemek, koponyák, töklámpások, levágott boszorkányujjak bújnak meg, már hetekkel az ünnep előtt. Ezen a napon beöltözött gyermekek járnak házról házra, csokoládét, és mindenféle földi jót kapnak a háziaktól, ahová bekopogtatnak. Ez a szokás is pontosan ide köthető, hiszen a szellemnek, boszorkának, és mindenféle rémségnek beöltözött emberek könnyedén tudnak ételt, és pénzt kicsikarni a megrettent házigazdáktól. Ez a szokás igencsak népszerű az angolszász területeken, bár Észak-Amerikában nemigen engedik el gyermekeiket a szülők, mert az utóbbi 10 évben megszaporodtak a meggyilkolt, és eltűnt gyermekek száma. Angliában viszont szülői kísérettel vonulnak nagy boldogan a gyermekcsapatok.

Halloween-i hiedelmek:
Ezen a napon tanácsos az utazást naplemente előtt befejezni.
Szerelmi jóslás a lányoknak. Egy rostélyon mogyorókat kezdenek égetni, melyek egy-egy udvarkójukat jelképezik, miközben egy mondókát kántálnak: ‘If you love me, pop and fly, if you hate me, burn and die! ‘ Mely szerint, amelyik szereti a lányt, kipukkan, eldurran, amelyik utálja, az egyszerűen elég.

Azt ördög nagy mogyorógyűjtögető hírében áll, úgyhogy ezen a napon a mogyoró alkalmas mindenféle szerelmi varázslásra.

Az alma, mint már említettem szintén fontos. Ezt is szerelmi varászlásra használják fel. Például, ha meghámoznak egy almát, és az egyben megmaradt héját a válluk mögött átdobják, akkor a leendő férjük nevének a kezdőbetűje rajzolódik ki  a leesett almahéjból. Nna ez egy kicsit bonyolult, de lehet próbálkozni. :) De, ha egy almát raksz a párnád alá, mielőtt elalszol, a leendő férjedről fogsz álmodni!!! És jó,ha tudod, hogy ha egy gyertyát gyújtasz, és fésülködsz vagy almát eszel, miközben a tükörbe bámulsz, a leendő férjed fog előbukkani a vállad mögül.


Mindezt Kékróka csirke írta!

 (A klippecske innen, kép innen.)



0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése