Ideje megtudni ki lesz a jövendőbelid, hisz itt van Katalin napja!


Katalin napjától kezdődik a téli ünnepkör, ami mezőgazdasági szempontból holt időnek számított számít, így november vége  a lakodalmak, disznóvágások ideje még az advent böjti időszaka előtt (mert hogy szokás volt advent idején is böjtölni) és a benti munkálatoké. (Ekkor került sor például a fonóra és a tollfosztásra.) A téli időszak a legsötétebb időszak az évben, a sötétség, hideg halotti jelleget kölcsönöz, így az élők közelebb érezték magukhoz

Egy kis aktuál
Felkerült a magyar táncház módszer az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára
Juhéj!

Az ENSZ illetékes kormányközi bizottsága Bali szigeti ülésén magyar idő szerint pénteken reggel hozta meg a döntést. Eddig egyetlen magyar elemként a mohácsi busójárás szerepelt a listán; a magyar solymászat és a matyó örökség ezúttal nem került fel a listára, de jövőre újra indulhat.

Rastafaarii! II.



A rasta hajzat, a dreadlock is fontos megkülönböztető jegye a rasta vallásnak, bár nem minden hívő hordja. Afrikai törzsek harcos katonái viseltek ilyet először, de a világon több helyen is hordtak vagy hordanak ilyen hajviseletet. Indiában a hinduisták, az iszlám dervisek, az ókori görögök, az ősi aztékokról is előkerültek feljegyzések, a nagák, a zsidók és a korai keresztények is, vagyis vallástól függetlenül. A „dreadlock” Jamaikában a felszabadulást (1838) követően jelent meg. Ezzel is ellenállásukat és lázadásukat fejezték ki az európai hódítók elnyomásával szemben.