Ideje megtudni ki lesz a jövendőbelid, hisz itt van Katalin napja!


Katalin napjától kezdődik a téli ünnepkör, ami mezőgazdasági szempontból holt időnek számított számít, így november vége  a lakodalmak, disznóvágások ideje még az advent böjti időszaka előtt (mert hogy szokás volt advent idején is böjtölni) és a benti munkálatoké. (Ekkor került sor például a fonóra és a tollfosztásra.) A téli időszak a legsötétebb időszak az évben, a sötétség, hideg halotti jelleget kölcsönöz, így az élők közelebb érezték magukhoz
 a természetfeletti lényeket és a halottakat. Ezáltal a jövő is nyitottabbá válik, ennek tudható be, hogy megannyi jósló szokás kapcsolódik ehhez az ünnepkörhöz. (A különféle ünnepkörök - téli, tavaszi, nyári és őszi - tudományos konstrukciók, a naptári ünnepek rendszerezését kell érteni alatta.)
A Katalin-napi időjárásjóslás:
"Ha Katalin kopog, karácsony locsog. 
Ha Katalin locsog, karácsony kopog!" 
Katalin-naphoz férjjósló hiedelmek és praktikák is kapcsolódnak. Szokás volt változó számú (1-től 9-ig) gyümölcságat tenni egy kis vízbe, és ha az karácsonyra kizöldül, a kíváncsiskodó lánynak közeli férjhezmenetelt jósolt. Ezt az ágat katalinágnak nevezik. (De még mielőtt nekiállnánk a jóslásnak, jobb, ha tudjuk, hogy csak szüzeknek zöldül ki az ág!)
A jóslások fő ideje a lányok számára András-nap (november 30.), de a legények ezen a napon tudakozódhattak jövendőbelijük iránt. Például úgy, hogy lopott leányinget tettek a párnájuk alá, abban reménykedve, hogy megálmodják a feleségüket. Vagy megoldás lehet még fiúk, ha böjtöltök egy kicsit és így álmotokban meglátjátok a jövendőbeliteket! Sárosfán, Csantavéren így cselekedtek a legények. 
Katalin női dologtiltó nap is. Úgyhogy lányok, ha ma valaki netán kenyérsütést óhajtana tőletek, hivatkozzatok csak Katalinra, és lelkiismeretfurdalás nélkül mondjatok nemet! 
Katalin napjával befejeződnek az őszi bálok, lakodalmak.

(A kép Pécsről innen.)


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése