Egyél, igyál jó sokat, itt a Márton nap!

Márton napján országszerte vigadalmakat, lakomákat rendeznek, hogy egész esztendőben bőven ehessünk, ihassunk. Mert bizony úgy tartja a mondás, „aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” Régen úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget is isznak magukba. Ilyenkor már le lehet vágni a tömött libát, ezért ezen a napon tipikus ételnek számít a libaleves és a libasült párolt káposztával, zsemle- vagy burgonyagombóccal. Márton az újbor bírája is: „A bornak szent Márton a bírája” azaz ilyenkor lehet végre megkóstolni inni a finom újbort (!) és ilyenkor dönti el az őszi időjárás, hogy milyen lesz az ez évi bor.

A hagyomány szerint a fiatal libát megtisztítják, kibelezik, besózzák és meghintik friss majorannával, kívül-belül. Befűtik a kemencét, és lehetőleg nagy cserép- vagy öntöttvas tepsiben szép pirosra, ropogósra sütik. Ha elkészült, feldarabolják. A mellcsontjáról óvatosan lefejtik a húst (úgy át kell sülnie, hogy ez könnyen elvégezhető legyen), és szemügyre veszik a csontot, hogy megjósolják belőle, milyen lesz a tél: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. Sőt az aznapi időjárásból azt is megtudhatjuk, hogy milyen tél várható: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” Vagyis, ha Márton napkor van hó, enyhe telünk lesz, viszont ha nem hullik a hó, bezony rázós telünk lesz! (És Szilárd szerint úgy néz ki, holnap nem fogunk hóembereket gyúrni...) Baranyában pedig úgy tartják, hogy a Márton-napi idő a márciusi időt mutatja meg. A liba húsából szokás volt  a papnak is küldeni, mégpedig az állat hátsó részéből, innen ered a „püspökfalat” szavunk is. 
Márton-napi vesszőhordás
Szent Márton napján a pásztorok vesszőt adtak ajándékba a gazdáiknak. Ez volt a Szent Márton vesszeje. Köszöntőt is mondtak, és a gazda ekkor fizette meg a bélesadót vagy rétespénzt. Az Ipoly vidékén  és a Nyitra megyei Zsérén a pásztorok sorra járták a házakat, és a gazdáktól ajándékot kaptak. Kezükben dús lombú nyírfavesszőt tartottak, amibőll a gazdának is adtak, hogy tavasszal ezzel hajtsa először a jószágot a legelőre. Gyöngyösfalun meg a kanász kopogtatta meg az ablakot a következő szavakkal: „Jó estét kívánok! Elhoztuk Szent Márton püspök vesszeit. Se mink nem kezdtek, se mink nem végezzek. Úgy szaporodjanak a sertések, mint ennek ahány ága boga van”. Baranyában, a Mura-vidék lakói úgy tartották Márton-napkor nem szabad mosni, teregetni, mert elpusztulna a jószág.
Néhol Márton-nap a cselédfogás és a legeltetés határnapja is volt, valamint vásárnap a vásárok, bálok napja. Dunaszerdahelyen például híres volt a Márton-napi vásár, a kalotaszegi falvakban pedig a jószág behajtása alkalmából Márton-napi bált rendeztek. 
A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának. A hiedelem szerint, aki Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz. És még boldogabb lesz az, aki Márton-napján spicces lesz a bortól, mert az azt következő évben megmenekül a gyomorfájástól és a fejfájástól! Viszont aki netán répa után vágyakozna, vigyázzon, mert bizony ágyba vizelő lesz!

Márton-napi programok:
Novemberi újboros őrület a Vylyannál - Villány, információ: Gönczöl Gábor (0630-376-0885), mindez egészen a hónap végéig tart!
November 12-én Libabőr és borvirág címmel lesz Márton-napi mulatság a Vajdahunyadvárban, Budapesten
Márton-napi libator címmel pedig Egerben lesz mulatság, a szépasszonyvölgyi 18-as pincénél, infó: 0670-9339750.
Szombathelyen, a Főtéren Márton-napi kirakó lesz, családi játszóprogrammal.
Ópusztaszeren Borfujtó Szent Márton-napja címmel lesz egész napos program.
Hollókőn 11-15 óráig tartják a Szent Márton-napi Vigasságot.
Szennán 10órától kezdődik a vigadalom a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.
A szentendrei Skanzenben pedig 12-17:30-ig várják a vigadni vágyókat, sőt még vasárnap is!

Koccintsunk tehát Márton poharával minél többször, együnk, amennyi belénk fér (lányok is!) és kerüljük el az esetleg ínycsiklandónak tűnő répahegyeket!



(Liba innen, a parasztember meg innen viszi a vesszejét.)

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése