Kiállításra fel!

A HAJNALPÍR ORSZÁGA - KOREAI MŰVÉSZET A 18-19. SZÁZADBAN 
címmel 2012. szeptember 30-ig megtekinthető ez az érdekfeszítő kiállítás az Iparművészeti Múzeum - Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban.
Nyitva tartás: K-V 10-18h


Korea rendkívül izgalmas kultúráját, művészetét mutatja be a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum új időszaki kiállítása. Az európai ember számára gyakran nehezen értelmezhető koreai művészetet teszik megfoghatóvá a hétköznapi életet bemutató enteriőrök, az ünnepi viseletek és a míves tárgyak. 

Korea művészetére a kínai és a szomszédos népcsoportok kultúrája hatott. Az utolsó koreai dinasztia, a Joseon-dinasztia uralkodásának több mint ötszáz évét (1392-1910) két részre osztja a történetírás: korai korszaka a 14-16. század, második korszaka a 17-20. század eleje közötti időszakot öleli fel. Nagy hangsúlyt kapott a koreai kultúra önállóságának kiépítése, mint a dinasztikus történetírás kezdete, illetve a saját betűírás bevezetése. Kialakult a koreai írástudó hivatalnokok kultúrája, amely a festészet, a kalligráfia és a költészet elsőbbségét hirdette. A 18. századi festészet fontos vonulata a portréfestészet és a mindennapi élet jeleneteinek olykor szatírikus hangvételű ábrázolása. A Joseon-kor legjelesebb építészeti alkotása a 17. században emelt szöuli Gjangbok palotaegyüttes.



Belépőjegyek:
Teljes árú/Felnőtt: 1000HUF
Diák/Nyugdíjas: 500HUF


További infót innen meg innen tudhatok meg, ahonnan a kép is van!
Ha tehetitek menjetek!





0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése